Dan_borbe_protiv_side.png

                   
                       1.decembar , Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS

      HIV (virus humane imunodeficijencije) spada u grupu retrovirusa , koji svojim prisustvom unistava celije imunog sistema sto dovodi do osetljivosi organizma i prema najblazim virusima. 

SIDA ( sindrom stecene imunodeficijencije) je krajnji stadijum HIV infekcije u kome se zbog potpunog gubitka celija imunog sistema i slabog imunog odgovora razvijau upale pluća , maligni tumori, poremećaji nervnog sistema, demencije...i brojne druge bolesti nastale kao posledica uništenog imunog sistema.

       Kada dospe u organizam najpre inficira ćelije imunog sistema čiji broj u krvi opada, potom se virus umnozava i postaje prisutan u visokoj koncentraciji u svim telesnim tečnostima ( krvi, semenoj tečnosti, vaginalnom sekretu, majčinom mleku, a nesto manje u pljuvački). Taj period od ulaska virusa do pojave prvih simtoma bolesti i prvih antitela se zove ,, period prozora“. U ovom periodu je osoba bez tegoba ali je infektivna pa moze da prenese virus na druge. Nakon 1-6. nedelja od ulaska virusa u organizam dolazi do pojave prvih tegoba ali ne kod svih zarazenih vec kod oko 80% osoba i to u vidu blage temperature, bola u grlu, osipa, uvećanja limfnoh čvorova...u ovom periodu se i javljaju prva antitela koja se detektuju u krvi. Kada prođe taj period prehlade, nastupa asimptomtska faza koja traje 10 godina i više, pri čemu se bolest veoma dobro drži pod kontrolom ako se dijagnoza postavi na vreme i na vreme počne sa terapijom.SIDA je krajnji stadijum i veoma teško stanje iza koga nastupa smrtni ishod. Posle destina godna HIV infekcije virus je potpuno uništio imuni sistem pa se organizam ne brani ni od najblažih infekcija. Zbog nedostatka ćelija imunog sistema u organizmu nastaju brojni malignio tumori (limfomi, carcinomi, sarkomi), bolesti nervnog sistema (demencija, meningitis, paraliza), upale pluća, promene na kozi, druge infektivne bolesti... 

 Virus se najčešće prenosi: 

1.    putem seksualnog kontakta ( analnim, vaginalnim, ređe oralnim) 
2.    putem zaražene krvi tj. Kontaktom krv-zaražena krv ( među i.v. narkomanima, danas retko na hemodijalizi i putem transfuzije) 
3.   sa majke na plod- preko posteljice u trudnoći, tokomporođaja, preko zaraženog mleka) 


 Nikada se ne moze preneti vazduhom, kijanjem i kasljem, zagrljajem, poljupcem u obraz, korišćenjem zajedničkog toaleta, rukovanjem ( virus je jako neotporan u spoljašnjoj sredini).


  Moze da se prenese ali ređe, korišćenjem zajedničke četkice za zube, pribora za brijanje, francuskim poljupcem...


Jedna od navažnijih mera zaštite od HIV infekcije je zaštićen seksualni odnos tj upotreba kondoma pri svakom seksualnom odnosu. 
 Svim trudnicama na teritoriji Republike Srbije se odmah rade testovi na HIV infekciju, ukoliko je trudnica HIV pozitivna sprovodi se odmah antivirusna terapija da se spreči prenošenje infekcije na plod, ona se na kraju porađa carskim rezom i savetuje se na ne doji dete. 


U našoj zemlji svi pacijenti koji idu na dijalizu se testiraju na HIV , kao sva krv koja je uzeta od dobrovoljnih davaoca. 


 Danas svi koriste sterilan i nekorišćen medicinski pribor (igle, špricevi, instrumenti..)Veoma je važna edukacija okoline o načinu prenošenja virusa HIV i načinu zaštite od HIV infekcije, ne samo da bi se sprečilo dalje širenje virusa već da osobe obolele od HIV infekije ne budu stigamtizovane i dikriminisane u svom okruženju.


HIV infekcija je bolest za koju još uvek ne postoji vakcina, ali ukoliko se na vreme dijagnostikuje i počne sa antivirusnom terapijom nivo virusa u krvi pada na minimum, što omogućava jedan dug period mirovanja bolesti.  (virus humane imunodeficijencije) spada u grupu retrovirusa , koji svojim prisustvom unistava celije imunog sistema sto dovodi do osetljivosi organizma i prema najblazim virusima. 

Powered by WebExpress